Muziek op School

Muziekvereniging Concordia vindt het belangrijk om kinderen op jonge leeftijd in contact te brengen met muziek en de mogelijkheid om zelf muziek te maken. Muziek maken heeft bewezen positieve effecten op concentratie en de ontwikkeling van het kinderbrein. Daarbij is het ook gewoon ontzettend leuk!

Tegelijkertijd is op basisscholen vaak onvoldoende kennis aanwezig over gedegen muziekonderwijs. Concordia heeft een project opgezet om met behulp van een muziekprofessional, Danielle van der Bas, hier invulling aan te geven.

Muziek op School:

Ieder jaar bezoeken we enkele basisscholen in Bergschenhoek. Er worden 2 muzieklessen gegeven in alle groepen 3 t/m 6, als invulling van het muziekonderwijs.

Groepen 3 en 4 krijgen muzieklessen met een klokkenspel en groep 5 en 6 krijgen muzieklessen, waarbij ze aan de slag gaan met een bugel.
Eerst maken ze kennis met wat een fanfareorkest precies is, we kijken naar filmpjes en luisteren naar muziek. Alle klassen maken een eigen klassenlied, maar ze doen ook nog meer muzikale dingen. Bodybeats, boomwhackers, raps en liedjes kunnen allemaal voorbij komen.

Na de 2 muzieklessen geven enkele leden van Concordia een miniconcert op school. Er worden mooie, leuke en herkenbare liedjes gespeeld, waarbij de kinderen soms ook een taak krijgen om mee te kunnen doen. De dirigent laat ook zien hoe geluid ontstaat in een trompet of hoorn met behulp van een trechter en een tuinslang. Er is veel interactie en de kinderen zitten altijd met een lach op hun gezicht te luisteren!

Na dit schoolconcert kunnen de leerlingen zich aanmelden voor 8 workshops in de Cultuurfabriek. Ze leren dan in groepjes klokkenspel of bugel spelen, ieder op een eigen instrument. Dit instrument mag meegenomen worden naar huis. Voor deze workshops vragen wij een bijdrage van € 50,00. Het is indrukwekkend om te zien wat leerlingen in 8 weken al kunnen laten horen op hun instrument.

Na deze workshops volgt het Kidsconcert met het hele fanfareorkest en mogen de leerlingen zelf laten horen wat ze hebben geleerd. Uiteraard mogen ze hun mooiste kleding aan en kunnen ze publiek uitnodigen!

Als muzikant ben je nooit uitgeleerd, dus na dit concert mogen ze natuurlijk op muziekles blijven, zodat ze al snel mee kunnen spelen in het leerlingenorkest!