Agenda

Evenement 

Titel:
Muziek maken met Volwassenen 6
Wanneer:
13.01.2024 10.00 h - 12.00 h
Locatie:
Cultuurfabriek - Bergschenhoek
Categorie:
Agenda

Beschrijving

Muziek maken met Volwassenen

Muziekvereniging Concordia Bergschenhoek organiseert een project voor volwassenen om samen muziek te leren maken.
Mochten er na het lezen van dit informatieblad nog vragen zijn, dan kunt u altijd even met ons contact opnemen. U stuurt een e-mail naar MmmV@concordiabergschenhoek.nl of belt met onze docente Wendy Barten, bereikbaar via 06 – 54 71 11 30

Het leren bespelen van een instrument is voor velen een lang gekoesterde wens. Momenteel schieten de projecten waarbij volwassenen kunnen leren een instrument te bespelen als pad­denstoelen uit de grond. En met veel succes! Overal in het land zijn dit soort initiatieven succes­vol! Daarom gaat er binnenkort dus ook zo’n project van start in Lansingerland.

Volgens een inmiddels beproefd concept, opgezet bij Muziekvereniging De Pionier in Gouda (37 deelnemers) en Lekkerkerk (30 deelnemers), hebben wij dit nu ook voor Lansingerland opgezet. Wij gebruiken daarvoor dezelfde docente die ook beide genoemde pro­jecten al met veel succes heeft opgezet en leidt.

Afbeelding2 MmmV

Kerngegevens:

Datum: start van het project is op zaterdag 28 oktober 2023;
Deelnemers: volwassenen uit Lansingerland, van 18 tot 99 jaar;
Opzet: - project: 10 repetitie/lessen om de 14 dagen;
- Repetities op zaterdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur;
- klassikale lesmethode “Standard of Excellence”
- afsluitend concert op zaterdagmiddag 9 maart 2024;
Docent: Wendy Barten, muziekdocente en fluitiste;
Locatie: De Cultuurfabriek, Groeneweg 51, Bergschenhoek.

Deelnemers:

Uit de ervaringen in andere gemeenten blijkt dat er wellicht tegen de verwachting in onder de volwassenen nog heel wat personen zijn die best graag muziek willen gaan maken, maar die dit om wat voor reden dan ook tot nu toe nooit zijn gaan doen.

Navraag leert dat er diverse redenen zijn:
- nooit aan toegekomen;
- was in mijn jeugd geen geld voor;
- ouders vonden het niet belangrijk;
- ik durf dat niet in mijn eentje;
- ik heb alleen een AOW’tje;
- ik ben ooit begonnen, niet doorgezet. Ik wil dat nog wel proberen;
- een stille wens, nooit eerder durven uiten.

Kortom redenen te over om nu, nu ouderen vaak over veel meer tijd beschikken dan in hun werkzame leven, alsnog samen muziek te gaan maken
Samen, betekent dat iedereen het nog moet leren. Samen fouten maken, samen beter worden en samen spelen. Maar samen betekent ook nieuwe mensen ontmoeten, vrienden en vriendinnen maken, kortom een sociaal netwerk opbouwen, uitbreiden of in stand houden.

De repetities zijn een twee wekelijks moment om naar uit te zien. Een verplichting, zeker een morele, om wellicht ook weer wat structuur in de dagelijkse gang van zaken te brengen.
En daarbij komt dat deelname ook betekent thuis oefenen. Een zinvolle tijdsbesteding.

Ook slagwerkers zijn van harte welkom om deel te nemen!

Let op! Deelnemen kan op een blaasinstrument zoals die in een fanfarebezetting gebruikelijk zijn, maar ook slagwerk (gestemd en ongestemd) behoort tot de mogelijkheden.

De lesmethode

Er worden tijdens het project 10 lessen van 2 uur gegeven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de lesmethode “Standard of Excellence”. Een beproefde methode waarbij alle leerlingen (deel­nemers) gelijktijdig en ongeacht hun instrument les hebben en vanaf de eerste noot tot ware muziekstukken tezamen oefenen en leren. Dus niet in een kamertje, alleen met een docent, maar tezamen met de hele groep.

Om mee te kunnen doen hoef je geen muzikale ervaring te hebben of noten te kunnen lezen. Dat komt als vanzelf gedurende het project. De lesmethode voorziet daarin!

De repetitiedata

Het project start op zaterdagmorgen 28 oktober 2023 en duurt tot begin maart 2024.

De repetitiedata zijn als volgt:

1 zaterdag 28 oktober 2023
2 zaterdag 11 november 2023
3 zaterdag 25 november 2023
4 zaterdag 9 december 2023
5 zaterdag 16 december 2023
6 zaterdag 13 januari 2024
7 zaterdag 27 januari 2024
8 zaterdag 10 februari 2024
9 zaterdag 17 februari 2024
10 zaterdag 2 maart 2024
concert zaterdag 9 maart 2024

Afsluitend concert 9 maart 2024

Het project zal worden afgesloten met een geweldig concert met alle volwassen leerlingen op zaterdagmiddag 9 maart 2024. Dit concert zal plaatsvinden in de Cultuurfabriek en is waarschijnlijk tezamen met alle leerlingen van Concordia, slagwerkers, blazers en leerlingenorkest.

De docente

Het gehele project wordt opgezet en uitgevoerd door Wendy Barten. Deze geboren Hoeksenaarse fluitiste heeft momenteel al meerdere projecten voor volwassenen parallel lopen. De ervaring die zij daarbij op heeft gedaan wordt direct weer toegepast in het project in Lansingerland.

Op vijfjarige leeftijd begon Wendy met piccolo spelen. Later, toen zij 10 was, kwam daar de dwarsfluit bij. In 2018 behaalde zij haar HaFaBra D-diploma zowel voor fluit als voor piccolo. Regelmatig volg zij masterclasses bij International Flute Seminar Bruges om zich verder te bekwamen in onder meer pedagogiek en natuurlijk het fluitspel.

Sinds 2016 geeft zij dwarsfluitles. Geen leerling is hetzelfde en zij streeft ernaar om iedere leerling op zijn of haar eigen niveau, belang­stelling en manier van leren aan te spreken.
Sinds 2022 geeft Wendy leiding aan de volwassenen project en diri­geert zij deze ook.
Ook bij deze projecten staat positieve feedback en het met plezier muziek maken centraal.

Instrumenten

De deelnemers krijgen voor de duur van het project een instrument in bruikleen van de vereniging. Natuurlijk zullen er ook deelnemers zijn die mogelijk nog een eigen instrument van vroeger hebben liggen. Zo dat instrument nog bruikbaar is, is dat natuurlijk ook prima.

De bruikleeninstrumenten komen uit de voorraad van Concordia. Diverse instrumenten moeten alvorens weer bruikbaar te kunnen worden ingezet een onderhoudsbeurt ondergaan. Dat regelt Concordia allemaal. U krijgt dus een naar behoren werkend instrument.

Voor een mooie bezetting is het nodig de deelnemers te verdelen over verschillende soorten instrumenten. Mogelijk zijn die niet allemaal nog op voorraad. In voorkomende gevallen zal Concordia deze lenen, dan wel huren.

Eigen bijdrage

De deelnameprijs voor dit project bedraagt € 100,= voor het gehele project.
Daarvoor krijgen deelnemers: 10 x les door een beroepsdocente een concert, een instrument in bruikleen, lessenaar en het lesboek behorende bij de methode.

Deze bijdrage wordt betaald in vijf gelijke delen van € 20,=. De eerste betaling doet u bij inschrijving, de overige 4 betalingen regelen wij via automatische incasso. Er vindt geen restitutie plaats bij het niet afmaken van het gehele project.

Voor deelnemers voor wie de deelnameprijs toch nog te hoog blijkt, kan er een beroep worden gedaan op het Volwassenen Sport en Cultuur Fonds. Dit kan geregeld worden via de penningmeester van Concordia.

Vervolg na afloop van het project

Na het project, dus na maart 2024, zullen deelnemers nog niet het niveau hebben om in te stromen in het leerlingenorkest. Om het daarvoor benodigde niveau te halen, is nog meer les nodig. Dat zal Concordia dan gaan regelen afhankelijk van het aantal deelnemers dat door wil gaan.

Zij die verder willen gaan zal Concordia opnemen in haar reguliere lesprogramma. Zo snel als dat dat verantwoord kan gaan zij meespelen in het leerlingenorkest.

Een deel van de deelnemers zal na afloop van de cursus afhaken. Dat is natuurlijk jammer, maar dat is nu eenmaal een gegeven.

Afbeelding1 Inspiratie

Is dit uw inspiratie?

Hoe kunt u zich aanmelden?

Definitief inschrijven voor het project kan vanaf 1 september 2023.

Je doet dat door een e-mail te sturen naar: MvvV@concordiabergschenhoek.nl
Wij sturen u dan per ommegaande een inschrijfformulier dat u kunt invullen en retourneren.
Wij vragen u dan een eerste betaling van € 20,= te verrichten.
Na ontvangst van uw betaling is uw inschrijving definitief en zullen wij nader informeren over de start van het project.

U doet toch ook mee?

Stuur nu meteen een verzoek om in te mogen schrijven!
Dan sturen wij eind augustus het inschrijfformulier en bent er als een van de eersten erbij!

Voor nadere informatie kan men zich richten tot Wendy Barten: MmmV@concordiabergschenhoek.nl of 06-54711130

Locatie

Locatie:
Cultuurfabriek
Straat:
Groeneweg 51
Postcode:
2661 AL
Plaats:
Bergschenhoek